Planinarska etika i kodeks

 Pravila ponašanja planinara zasnovana su na društvenim etičkim normama i uzajamnom pomaganju.

Pri susretu u planini planinari se međusobno pozdravljaju: mlađi pozdravljaju starije, muški pozdravljaju žene, oni koji se penju one koji silaze – simbolično odavanje počasti za izvršeni uspon. Na pozdrav se mora jasno i glasno odzdraviti. Srdačno pozdravi i gorštake, mještane, šumare i druge ljude koje susrećeš u planini. Zahvali se za primljenu pomoć i uzvrati je.
Tempo hoda prilagodi najsporijem planinaru u grupi!

Ne ostavljaj u planini samoga člana skupine! U slučaju nesreće moralno i krivično si odgovoran za njega. Isto tako, nikad ne idi sam u planinu i ne odvajaj se od svoje grupe!
Ponudi pomoć i pruži je svakome kome je ona potrebna.

Ne pravi se važan svojim planinarskim i inim »sposobnostima«, dokazivanjem kondicije  – na primjer trčanjem na vrhove. Nije bolji planinar onaj koji se popeo na viši vrh brže i spretnije od ostalih, već onaj koji cjelovitije proživljava svoje posjete planinama.

Kada nosiš planinarsku opremu, imaj na umu da svojim nesmotrenim ponašanjem možeš nanijeti ljagu planinarskoj organizaciji i planinarima, pa i svojoj domovini, ako si u inostranstvu. Budi primjeran planinar!
Ne bacaj otpatke po planini, a svoje smeće vrati sa sobom. Ako si sve dovukao gore, sigurno možeš i praznu ambalažu vratiti dolje!

Ne viči u planini, ne slušaj preglasno muziku i radio.

Hodajući planinskim stazama, u okviru svojih mogućnosti uklanjaj napadalo kamenje, granje i popravljaj putokaze. Čuvaj staze, markacije i planinarske objekte. Uključi se u akcije uređivanja i održavanja domova i njihove okoline.

Na vrhovima i domovima gdje postoje upisne knjige, upiši se čitko u njih. Napiši datum, ime i prezime, puno ime tvojeg planinarskog društva, zgodnu opasku ili pjesmicu, npr. »Vodiča pratili smo slijepo, bilo nam je lijepo«… Ne upisuj neukusne primjedbe, a knjigu uredno vrati na mjesto gdje si je našao.

Budi tolerantan prema drugima. Nekima je za planinarski doživljaj dovoljan uspon na Medvedgrad, dok nekima ni alpski vrhunci nisu osobito impresivni, neki ne mogu hodati toliko koliko možeš ti, uostalom, drugi možda imaju ciljeve i motive drugačije od tvojih. Uživaj u onome što ti voliš i pusti druge da uživaju u onome što oni vole, osim ako oni svojim brbljanjem do besvijesti tebi ne dozvoljavaju da uživaš u onome što ti voliš.

Ponašanje u planinarskim domovima

Pridržavaj se kućnog reda. U planinarskom domu se osjećaj kao kod kuće, ali se i ponašaj kao kod svoje kuće (ili još bolje)!
Prilikom dolaska u dom u kojem ćeš noćiti predstavi se domaru, daj mu svoju ličnu kartu ili planinarsku iskaznicu (potonja snižava cijenu noćenja u planinarskim domovima do 50%). Prije odlaska pozdravi domara i obavijesti ga o smjeru svojeg daljnjeg kretanja. Ne odlazi iz doma dok nisi platio noćenje, jelo i piće (ali ne ostaj ni zauvijek!).
Štedi vodu u planinarskim i ostalim planinskim objektima.
Poslije 22 sata poštuj apsolutni mir, umorne planinare poštedi svojih pjevačkih i sličnih »sposobnosti«. U spavaonicu nemoj ulaziti s gojzericama na nogama, već za kretanje po domu ponesi papuče ili čiste tenisice.
U planinarskim objektima pušenje nije dozvoljeno. Uostalom, nije li mnogo ugodnije i zdravije udisati čisti gorski zrak negoli duhanski dim? Ne dozvoljavaj drugima da puše u prostoru gdje je to zabranjeno!
Ne opijaj se alkoholom po planinarskim domovima! To možeš činiti u svakoj birtiji u svom kvartu koja ti je neusporedivo bliža i gdje ćeš naći bolje društvo za to. Za dobro raspoloženje alkohol nije nužan, pogotovo se kloni prekomjernog konzumiranja sadržaja vinskih boca i čutura. Pijanci štete ugledu planinarske organizacije, a vođi izleta mogu stvoriti velike probleme (osim ako i on nije jedan od njih).
U planinarskim se objektima smije jesti i piti vlastita, donesena hrana i piće, ali ti ipak kupi čaj ili slično (bar nešto) jer tako potpomažeš održavanje doma. U interesu ti je da dom bude otvoren i sljedeći put kad dođeš.
Ako je gužva u domu, ustupi što prije svoje mjesto onima koji dolaze.
Planinarske objekte za sobom ostavljaj u stanju kakvo je bilo prije ili još boljem, kako bi i sljedeći posjetitelji mogli u njima ugodno boraviti.

Kodeks planinarske etike
KOLIKO I KAKO PLANINI DAJEŠ, TOLIKO ĆE TI UZVRATITI!

 1. ne ostavljaj u planini samoga člana ili namjernika
 2. ne odlazi sam u planinu
 3. pomogni u nevolji (nesreći), to ti je dužnost, ako nisi pomogao snosiš moralnu i krivičnu odgovornost
 4. prekini izlet ili akciju ako naiđeš na nesreću, pomogni pri akciji spašavanja
 5. pri susretu na planinama planinari se pozdravljaju
 6. daj prednost planinaru koji se penje
 7. u susretu s mještanima kraja kojim prolaziš budi pristojan, poštuj njihove običaje
 8. hodaj planinarskim stazama i putevima, u granicama svojih mogućnosti uklanjaj prepreke
 9. ne viči, ne galami, razgovaraj poluglasno, imaj na umu da u palnini ima života koji se odmah ne opaža
 10. ne loži vatru u šumi bez potrebe, ako ložiš, poduzmi mjere opreza
 11. otpatke konzerve, papir, plastiku i ostalo ne razbacuj oko sebe, pokupi i ponesi sa sobom ili ostavi na određeno mjesto
 12. ne ističi sebe i svoju kondiciju, pogotovo nagovarajući druge da se i oni pridruže tvom samo dokazivanju u brzom hodanju ili penjanju
 13. pravilo glasi (dinamika kretanja): udiši na nos izdiši na usta, uskladi korak sa disanjem i terenom
 14. vodič je taj koji će odrediti tempo kretanja (hoda) u pravilu po najslabijem hodaču, a brzim hodačima omogućiti brzo kretanje, upamti, grupa ili učesnici su nehomogeni te vodi računa o odmorima
 15. u planinarstvu nema takmičenja, planinarstvo nije sport, nema rezultata, nagrade su osvojeni vrhovi, prekrasni vidici
 16. koristi racionalno tekućinu (pazi na vodu gdje je nema u izobilju), imaj na umu da djeca troše tri puta više vode od odraslih
 17. poštuj režim nacionalnih parkova i rezervata, ne trgaj šumsko bilje i cvijeće, na pristojan način upozori i ostale ako to čine
 18. planinarsku kuću, naročito planinarsko sklonište po napuštanju očisiti, ostavi višak hrane koja ti ne treba u daljnjem kretanju
 19. pri dolasku u planinarsku kuću predstavi se domaru, za vrijeme boravka pridržavaj se kućnog reda
 20. ne zaboravi se upisati u knjigu i obavezno upiši smjer puta
 21. po odlasku pozdravi se sa domarom, upitaj ga za vremenske prilike i upoznaj ga sa daljnjim planom tvog kretanja

Izvor: Osnove planinarstva Alana Čaplara

Broj posjeta

5558643
Today: 3
This Month: 16

Trenutna posjeta

We have 62 guests and no members online

Glasanje

Koja težina ture vam najviše odgovara
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
 • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote: