PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Apel Društva prijatelja Njeguša

Apel Društva prijatelja Njeguša

User Rating: / 6
PoorBest 

 

Krstac, 16. jul 2005

Sa ovog mjesta, odakle se najbolje vidi neprocjenjivi Božji dar, dat nam u trajno vlasništvo, mjesta neopisivo lijepog sklada surog lovćenskog kamena i pitomog Bokokotorskog zaliva povezanih u jedinstvenu prirodnu harmoniju,”Društvo prijatelja Njeguša” i svi prisutni ljudi dobre volje, rukama povezani kao simboličnim znakom sloge i solidarnosti među njima i ljubavi prema istoriji, kulturi i pirodnim ljepotama Crne Gore, upućuju zajedno apel crnogorskoj javnosti:

- Učinimo sve što je u našoj moći da se ovaj prirodni sklad ne naruši.

- Učinimo sve što je u našoj moći da se trud naših predaka, koji su taj sklad kamena i mora primjerenim putevima povezali, ničim ne naruši.

- Učinimo sve što je u našoj moći da zaštitimo put Kotor – Njeguši – Cetinje i pješački put Kotor – Krstac, ta dva naša dragulja koji nas istorijskim, kulturnim i prirodnim razlozima na to obavezuju.

- Učinimo sve što je u našoj moći da ta dva puta dobiju status istorijske, kulturne i prirodne baštine Crne Gore od nacionalnog značaja.

- Učinimo sve što je u našoj moći da danas, u osvit ponovnog vraćanja Crne Gore Evropi, naša svijest i savjest budu pokretači očuvanja i stručne zaštite ova dva puta koji su nekada bili naša vrata za Evropu.

Učinimo li sve što je u našoj moći, ti putevi će tada sigurno najbolje sami govoriti o našoj istoriji, kulturi, prirodnim ljepotama, govoriti o nama samima u Crnoj Gori, ali i govoriti o nama Evropi.

Učinimo li sve što možemo, naša nekadašnja vrata ka Evropi, biće naše evropsko ogledalo.

 

Broj posjeta

2418855
Danas201