PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Planinarske staze Perast - Vranovo brdo (Sv. Andrija)

Perast - Vranovo brdo (Sv. Andrija)

Planinarska staza Perast – Vranovo brdo je konjski put koji je sagradila Austrougarska Monarhija za snabdijevanje fortice Sv. Andrija koja se nalazi na vrhu brda. Utvrđenje Sv. Andrija datira još iz doba Venecije, dakle Mletačke Republike i predstavljalo je graničnu utvrdu sa Tutskom. Staza počinje na istočnom ulazu u Perast u borovom šumarku, kod spomenika. U topografskoj karti nije unešen zaobilazni put oko Perasta, koji je novijeg datuma u odnosu na kartu i koji ovu stazu presjeca u samom početku.

Tako se izlet može otpočeti sa samog početka staze iz borove šume koja je odmah uz more, ili stotinjak metara dalje sa novijeg magistralnog puta. Staza nije markirana jer je put u solidnom stanju, kao i sve što je ostalo od Monarhije.
Vrh Vranovog brda tj. fortica Sv. Andrije je jedan od najljepših vidikovaca crnogorskog primorja, sa pogledom na kotorski zaliv.

Dužina staze: 4 km
Visinska razlika: 742 m
Staza samo u donjem dijelu prolazi kroz dubravu tako da je nejveći dio staze nezaštićen od sunca. Zbog toga se staza ne preporučuje u vrijeme ljetnih vrućina.
Od sunca zaštićeno odmorište je crkva Sv. Ivan na 420 mnv, u neposrednoj blizini puta, na kojoj je vidljiv natpis iz doba Monarhije koja je ovu građevinu obnovila i proširila. Crkva pripada danas napuštenom selu Glogovac.

Tura ovom stazom spada u izletničke i lakše-ne zahtijevne. Dobar photo view.

GPS Track staze:

 

Broj posjeta

4997202
Danas3071