PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Planinarske staze Ljuta - Vališta

Ljuta - Vališta

Markirana staza počinje na prvom siparu iznad restorana Stari mlin, ili oko 100 m prije mosta rijeke Ljute. Prvi dio staze je klasična, penjačka staza kao uostalom i sve staze na ovom krševitom području, dok u drugoj polovini, staza

prelazi u izuzetno neobičan i interesantan konjski put, koji su po svemu sudeći žitelji zaseoka Vališta zidali prema naselju Dobrota i kako se vidi, nisu uspjeli da ga završe. Lokalitet nosi naziv “Stube” što je stari sinonim za skale, a tako i izgleda ovaj nadasve očaravajući put. Neke dionice ove skale  su porušene u zemljotesu 1979. godine i na takvim mjestima treba biti krajnje oprezan. Put je u jutarnjim satima zaklonjen od sunca tako da se može koristiti i u ljetnjem periodu, svakako prije dolaska sunca na ovu stranu. Zbog zaklonjenosti od sunca, ovaj put je

izuzetno opasan u zimskim mjesecima zbog mogućeg stalnog, cjelodnevnog leda, pa se ne preporučuje spuštanje “niz stube” u tom takozvanom hladnom periodu.
Nadalje, put vodi do napuštenog sela Vališta koje je kao oaza u kamenom moru, živopisna vala okružena ljutim i golim kršem starocrnogorske visije. Mnogobrojna napuštena kućišta svjedoci su nekadašnjeg aktivnog života.

Posebna zanimljivost ovog sela su veliki otvoreni i mali natkriveni ubao u sredini vale, te fasada jedne kamene kuće na kojoj je fino isklesan kameni sat čije okamenjene kazaljke pokazuje 12h i 15 m.

Dužina staze: 1.7 km
Visinska razlika: 878 m

Zbog oštrog uspona, penjanje iziskuje nešto veću fizičku kondiciju.
Trajanje ovog penjanja zavisi od pripremljenosti penjača i svakako nije manje od 2.5 h sa obaveznim pauzama.

GPS Track staze u GPX formatu:

 

Broj posjeta

4997171
Danas3040