PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Planinarske staze Krstac - V. Zalazi

Krstac - V. Zalazi

Makadamski put koji od prevoja Krstac skreće lijevo i preko sela Knež Do vodi do nekadašnjih vojnih kasarni na lokalitetu Laništa, prvobitno je ozidala crnogorska vojska za snabdijevanje kasarni koje su služile za odbranu od Austrougarske  Za relativno kratko vrijeme boravka na ovim prostorima, od 1915 do 1918 godine, Austrougarska Monarhija je proširila postojeći put i produžila ga do Razdolske glavice, lokaliteta iznad V. Zalaza, sa ciljem da ga spoji sa već postojećim putem na Krivošijama. O ovom nezavršenom projektu svjedoči stotinjak metara puta iznad Malih Zalaza, koji je na približno istoj nadmorskoj visini, a koji bukvalno “visi u vazduhu”.

Kako se vidi sa mape, od prevoja Krstac do Veljh Zalaza vode dva puta. Prvi put koji je na karti označen crvenom bojom i pripada Primorskoj Planinskoj Transverzali, put koji je gore naveden i vodi do Razdolske glavice a do sela V. Zalazi nastavlja se stuštanje konjskom stazom. Dužina ovog puta je 5.3 km.


Drugi put koji je označen plavom bojom prolazi kroz sela Gornji i Donji Gačevići i izgradili su ga mještani mnogo ranije. Dužina ovoga puta koji je mnogo intersantniji je 4.2 km i prolazi kroz pošumljene lokacije tako da je djelimično zaštićen od sunca.

Težina staze: laka, pređe se za 1 sat.

GPS Track staze:

 

Broj posjeta

4997195
Danas3064