PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Izvještaji

Maja jezerce, 14.09.2013.

 

picture34 008

 Uspon na Maja jezerce je i u ljetnim danima dosta izazovan.

Smješteni na pola sata hoda od nekadašnje karaule, u šatorima za koje smo lokaciju pronašli pod svjetlima farova a tek ujutro shvatili da smo odabrali idealnu poziciju, sa prvim zracima sunca krenuli smo u jednodnevni pohod na Maja jezerce - 2694 mnv. Nepredvidljiva kao i većina planina u ovo doba godine, iznenadila nas je sa dosta brzom promjenom vremena; od oblaka koji su prijetili obilnom kišom, jakog vjetra sa susnježicom pri samom vrhu, do blagog zalaska sunca u smiraj dana. 
Preko 34 km Prokletijskog krša su nagrada za svakog koji želi da se nagleda nepreglednih vrhova koji paraju nebo i pred kojima niko ne može ostati ravnodušan, blage i začuđujuće mirne doline jezera, sniježnika, kamenog sivila koje se prepliće sa oblacima.

Dosta duga putešestija koju smo završili u noćnim satima i jedva dočekali zasluženi odmor, iz kog nas je u cik zore probudio lavež pasa koji su gonili samo jednog malenog zeca koji nije uspio da pronađe spas između naših šatora. Jutarnje sunce koje smo sačekali da osuši obilnu rosu sa naših šatora, dovelo je povike djece, lavež pasa ovčara, muku krava i bjelanje nepreglednog stada ovaca koje se spuštalo putem. Njima je vrijeme za povratak sa katuna a nama sa visokih Prokletija.

Dolina jezera Maja jezerce Maja jezerce, foto PK Pestingrad

 

 

Lovćen, 7.08.2013.

Laka noćna tura po zapadnom dijelu Lovćena. Slike govore više od riječi.

 

Kotorski bedemi, 9.06.2013.


Danas je uspješno realizovana akcija čišćenja kotorskih bedema pod nazivom "Desant na bedeme". Akciju su organizovali Vatrogasna jedinica Kotor i planinarski klub "Pestingrad" a podržali svojim učešćem četa specijalnih snaga kopnene vojske Crne Gore, vatrogasci DVD "Bogoljub Brežić" Perast i vatrogasno društvo iz Radovića.

Istina je da se monumentalni kotorski bedemi ne mogu očistiti za jedan dan, ali smo sretni da je frontalni dio od južnih do sjevernih vrata, uz naporan rad i kreativnost svih učesnika, ipak očišćen.  Toplo se nadamo da je ovo prvi korak u jednom dugoročnom procesu očuvanja bogatog kulturnog i istorijskog nasleđa na koje nas isto obavezuje. Želja nam je da grad i bedemi budu čisti i održani i u punom sjaju za sve Kotorane i njegove posjetioce. Cilj je ne samo predstavljanje grada već očuvanje kulturnih dobara zbog kojih je Kotor i dobio status kulturne baštine UNESCO-a.

Akcija čišćenja je planirana kao građanska inicijativa, u čiju realizaciju je uloženo dosta truda i vremena, sa željom i nadom za što većim odazivom građanstva, koje je ovog puta izostalo. Akciji se odazvao veoma mali broj Kotorana na čelu sa gospođom Zdenkom Janković, kojima se najsrdačnije zahvaljujemo.

Zahvalni smo svim učesnicima akcije čišćenja kao i predstavnicima/sponzorima: Skupština opštine Kotor, Turistička organizacija Kotor, Luka Kotor i Javno komunalno preduzeće Kotor. Posebnu zahvalnost iskazujemo Patriciji Pobrić koordinatoru akcije

.

 

Krstac, 12.05.2013.

U nedjelju 12.05.2013. godine, na prevoju Krstac, održana je osnivačka Skupština NVO "Lovćenske serpentine", čija će aktivnost biti usmjerena na očuvanje pješačkog puta Kotor - Krstac kao i automobilskog puta Kotor - Krstac. Kako PK Pestingrad od svog osnivanja čisti i markira ovaj pješački put koji pored izuzetno visoke istorijske ima i građevinsku i kulturnu vrijednost, smatramo da je podržavanje rada ove organizacije normalan redosled događaja.

 

Osvojen Island Peak, 6189 mnv, 3 Maj 2013.

 

Planinari Ivan Perčin i Antonio Škanata osvojili su Himalajski vrh Island Peak na 6189 mnv. U kratkom telefonskom javljanju obavijestili su nas da se dobro osjećaju i da su prepuni utisaka i impresija.

Zastave PK Pestingrada, grada Kotora i države Crne Gore su pobodene na ovom vrhu a po običaju, zastava kluba je ostavljena da vječno viori.

Najsrdačnije čestitke planinarima od svih članova kluba i velikog broja građana koji su pratili ovaj događaj.

Ovu novost objavili su Radio Kotor i Vijesti.

 


Page 3 of 12

Broj posjeta

4997340
Danas3209