PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Izvještaji

Vojnik, 1. Maj 2013.

U organizaciji Montenegro tima održan je prvomajski uranak na planini Vojnik, na kojem je učestvovalo 12 planinarskih klubova iz Crne Gore i dosta samostalnih planinara. Organizator je ugostio oko 250 planinara sa planinarskim ručkom a grupa planinara iz Trebjese je, kao po običaju, i na ovoj planinarskoj manifestaciji, učestvovala sa točenim pivom. Organizacija je za svaku pohvalu i, kao čto se vidi sa fotografija, predivno druženje koje se nastavlja na lovćenskom maratonu.

 

Bata - Oravac, 27.04.2013.

Dionica koju smo davno planinari, napokon smo propješačili: Bata Cucka - Kučišta - Krajišta - Obod - Gornji Oravac - Donji Oravac. Prvi dio trase Bata - Kućičta - Krajišta je od konjskog puta petvoren u makadamski put. Od Krajišta treba biti dobar poznavalac lokalnog terena da bi pronašli stari konjski put do Oboda. Od Oboda je situacija još teža; staza je dosta zarasla i izuzetno je teško pronaći. Nekada izuzetno frekventan put koji su koristili žitelji Cuca, sada je teško pronaći i evidentno je da nije više u upotrebi. Put koji vijuga i neprestano se penje i spušta, prolazi kroz kameno more, grabovu šumu, spaja proplanke i udoline, jednom riječju izuzetno interesantan put, na velikom broju dionica je zarastao i teško je prolazan, tako da se toplo nadamo da nismo posljednji koji su prošli ovu dionicu.

Za 4.30 sati aktivnog kretanja prešli smo 17 km i ispenjali 628 m pri majvećoj nadmorskoj visini od 878 m.

Kao naš doprinos očuvanju ovoga nekada dosta korištenog puta, postavljamo njegov GPS Track u GPX formatu:

 

Proslava desetogodišnjice osnivanja kluba

Planinarski klub "Pestingrad" - Kotor je u nedjelju 21.04.2013. godine proslavio desetogodišnjicu postojanja i rada. Na ovoj skromnoj proslavi učestvovalo je oko 170 planinara iz cijele Crne Gore kao i planinari iz HPD Dubrovnik. 
Još jednom želimo da se najtoplije zahvalimo svim planinarima koji su svojim prisustvom uveličali naše slavlje: Trebjesa iz Nikšića,  Visokogorci Crne Gore, PK Piva Plužine, PK Krilaš Šavnik, PK Vjeverica Kotor, PK Rumija Bar, PSK Prekornica Danilovgrad, PK Kapetan Angel Cetinje, PK Dubrovnik Dubrovnik, kao i svim klubovima i pojedincima koji su nam uputili čestitke i koji su nas podržavali u našem desetogodišnjem radu.
Posebnu zahvalnost upućujemo našim članovima Ivanu Perčinu i Antoniu Škanati koji su uputili čestitku sa prvog baznog kampa sa Himalaja i želimo im uspješno osvajanje vrha Island Peak i bezbjedan povratak u matični klub.

Zahvaljujemo se svima na nezaboravnom druženju iznad jednog od najljepših zaliva svijeta.

 

Oravac - Ivanj Do, 24.03.2013.

Ivanj Do

Ispitivačka tura se pretvorila u interesantnu putešestiju van svih očekivanja. Bukvalno nas je odvukla i začarala staza u ljutom Crnogorskom kršu koja prolazi kroz "kameno more" i od koje se nismo mogli odvojiti. Staza koju nismo uspjeli pronaći na nijednoj mapi a koja je nastala slaganjem neobrađenog kamenja ljudskom rukom, sa zadivljujućim stepenicima, usponima i staza koju ne možete izgubiti a bez ikakve markacije koja bi bila i suvišna. Zaobilazi Ivanj Do i prolazi iznad Jasenovog Dola.

Za pet sati kretanja prešli smo 14 km  ljutog krša, ispenjali 1294 mnv pri najvećoj visini od 877 m.

Pri povratku smo pravili planove za sledeće izlete u ovom području.

Staza kroz grabovu sumu

GPS track:

 

Sv. Stasije - Mali Zalazi - Vališta - Ljuta, 17.03.2013.

Vedar i sunčan dan smo iskoristili za lokalnu turu sa polazištem Sv. Stasija do Malih Zalaza. Poslije kraćeg odmora nastavili smo laganom šetnjom do Vališta a potom je uslijedilo spuštanje niz "stube" do Ljute.
Na ovom jednodnevnom izletu proveli smo devet sati u druženju sa prirodom, prešli smo 12.5 kilometara i uspenjali ukupno 1095 metara uz najveću visinu od 1025 m, krenuli sa prvim zracima izlazećeg sunca i vratili se sa poslednjim obasjajima pri zalasku. Uživali u prvim znacima proljeća, prelijepim pejsažima i izuzetno interesantnim dionicama puta, od kojih izdvajamo spuštanje niz stube.
Izuzetno interesantan put čije pojedine dionice zbog strmosti i obrade kamena podsjećaju na Makcu Picchu. Ogromni kameni blokovi klesani sa velikom preciznošću i umijećem, postavljeni i sazidani bez vezivnog materijala, "u suho".

GPS track ove ture:

 


Page 4 of 12

Broj posjeta

4997187
Danas3056