PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Izvještaji

Krstac-Štirovnik, 25.03.2012.


Krenuli smo sa prevoja Krstac u 9 sati, na Međuvršje između dva lovćenska vrha i u 11 sati stigli na plato Bostur, odakle je uspon na Štirovnik trajao 3 sata. Kod ljubaznog domaćina Saše na Štirovniku okrijepili se čajem, presvukli i preko Vojnog vrha grebenom stigli na Krstac. Ova Lovćenska proljetno-sniježna tura trajala je 9 sati i završena je u 18.15 sa pređenih 15 km. Moramo priznati da je povremeno bila teška zbog propadanja u visoki snijeg. Ipak na kraju umorni i mokri ali i zadovoljni jer smo ispunili ono zbog čega smo došli i zahvalni gordome Lovćenu što nas je još jednom ugostio i dozvolio nam da uživamo u njegovim visinama i ljepoti.

 

Komovi, 16-18.03.2012.

Na Komovima je od 16 do 18 marta 2012 godine održan zimski alpinistički tečaj na kojem su prisustvovali alpinisti iz Kragujevca, Novog Sada, Trebinja i našeg kluba.
Tokom trodnevnog vježbanja, prvog dana je ispenjan Vasojevićki Kom, drugog dana uspon na Kučki Kom, a trećeg dana alpinistički uspon na Lijevoriječki Kom po ledu u dužini od 400 metara pod nagibom od 50-60%.
Sve u svemu jedno lijepo i korisno druženje uz obilje snijega i leda.

 

Mrajanik-Tatinac, 18.03.2012.

Krstac prevoj je polazište, a dvojici naših članova Tabačina, ove nedjeljne ture u kojoj smo ispenjali dva vrha Njeguškog zaleđa: Mrajanik 1336 i susjedni Tatinac 1349 mnv.
Predviđen kao lakši i relaksirajući izlet, zbog neočekivano visokog snijega na drugoj polovini trase, postao je srednje teška tura.

 

Krstac, 19.02.2012

Nedjeljna izletničk0-planinarska tura Kotor-Krstac “stazom ka nebu” uz obilazak brane sagrađene 1897 godine i povratak dionicom kojom počinje spuštanje ispod sela Žanjev Do uz povremeno prokišnjavanje, započeta u Tabačini na primorskoj klimi bez snijega, već od Praćišta se pretvorila u pravu zimsku turu sa 20-ak centimetara snijega čija se visina povećavala sa nadmorskom visinom.
Za 5 sati aktivnog pješačenja prešli smo 18 km i visinu od 965 m, što je dovoljno za lijepo spavanje.

 

Noć punog mjeseca, 12.02.2012.

Tradicionalni uspon na Subru poznat kao ”noć punog mjeseca” u organizaciji PSK Subra, koji svake godine okupi dosta veliki broj planinara iz Crne Gore, ove godine je, zbog dosta visokog snijega koji je padao i tokom ove poznate planinarske ture, održan na dosta kraćoj relaciji sa relativno malim brojem planinara koji su bili u mogoćnosti da prisustvuju ovoj manifestaciji. Uspon na Kamenski Kabao je prekinut po dalsku u podnožje zbog potencijalne opasnosti od lavine, pa je propješačena kraća varijanta planinarski dom – Lesova koliba, po sniježnom pokrivaču od oko 1,5 metar.

 


Page 6 of 12

Broj posjeta

4997330
Danas3199