PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Izvještaji

Pobori, 5.02.2012.

Tipična zimska lakša kružna tura koja nas je vodila od Gornjih Pobora preko Šumarevog duba do Lastve i Kukaljine, pa zatim preko Smokvice, Krapine i Zečevog Sela nazad u Gornje Pobore. Izuzetno živopisan predio sa obiljem pitke vode i izvora i odlično raskčen i markiran stari put od Lastve grbaljske do Zečevog Sela. Za 4 sata aktivnog hoda prešli smo 13 km i ispenjali ukupno 790 m uz maksimalnu visini od 607 m.

 

Hajla, 14.01.2012.

Memorijalni uspon na Hajlu u zimskim uslovima, uz obilje snijega i po dosta vjetrovitom vremenu, privukao je oko 150 planinara, od kojih je 80 ispenjalo vrh na 2403 mnv. Uz odličnu organizaciju i nezaboravno druženje u planinarskom domu, Hajla je i pored vjetrovitog vremena na samom vrhu, pokaza svoje draži i sniježnu ljepotu.
Za ukupno 8 sati pješačenja prešli smo 11.5 km i ispenjali 1270 m, što je s obzirom na visinu sniježnog pokrivača od 80 cm, bilo dovoljno za ugodan odmor u planinarskom domu Bandžov.

 

Zalazi, 8.01.2012.

Sv. Vrača – Velji Zalazi – Luk – Mali Zalazi – Sv. Stasija je relacija koju smo prešli po izuzetno lijepom vremenu. Za penjanje do Veljih Zalaza i spuštanje od Malih Zalaza koristili smo izuzetno dobro markirane staze odnosno puteve koje su generacijama koristili nekadašnji stanovnici ovih sela kao jedinu vezu sa Kotorom kao jedinim trgovačkim centrom. Put preko prevoja Luk povezuje ova dva sada napuštena sela i pripada Primorskoj Planinskoj Transverzali Orjen-Lovćen-Rumija i na njemu je KT-06. Odlična markacija i označavanje. Sa pređenih 13 km i ispenjanih 1091 m ljutog Crnogorskog krša za 4 sata aktivnog kretanja, ova jednodnevna tura spada u srednje teške izletničke ture koje su uvjek interesantne i dođu kao osvježenje za oči.

 

Pestingrad, 27.11.2011.

Polazak iz Tabačine, dosta lak dolazak do Špiljara, interesantan, očaravajući i izuzetno lak prelazak opasnog kanjona Škurde, lagana šetnja po “Pestingradskoj transverzali” po kojoj smo se lagano spuštali, žestok uspon do Gornjih Gačevića, osvježavajući uspon na Pestingrad, prolazak kroz Knež Do i relaksirajući povratak starim crnogorskim putem (putem soli) od Krsca do polazišta Tabačine. Ovo je osnovni opis nedjaljne ture koja je najavljena kao srednje teška a pretvorila se u dosta zahtjevnu turu po našoj matičnoj planini i isponu na dominantni vrh iznad Kotora, Pestingrad,
Na ovoj turi za 6:30 sati kretanja prešli smo 21 km i ispenjali njen vrh Pestingrad 1009 mnv pri čemu je ukupan uspon bio 1300 m.

 

Bjelasica – Crna glava, 19.11.2011

Cjelodnevnu planinarsku turu po Bjelasici, po sunčanom i mirnom, dakle idealnom  vremenu, započeli smo sa Jezerina i prolazeći kroz živopisni katun Vranjak, pored Troglava i Zekove glave, zaleđenog Pešića jezera gdje smo napravili kratku pauzu, ispenjali smo Crnu glavu 2139 mnv, najvisočiji vrh Bjelasice. U povratku smo ugasili žeđ na ledom okićenim izvorima na Jaževima i putem koji nas je vodio kroz Jagančarske rupe, došli do katuna Vranjak a potom do našeg odredišta. Tura u kojoj smo prepješačili 24 km i ispenjali ukupno 1108 m u vremenskom periodu od 8.30 sati od kojih je vrijeme kretanja oko 6 sati, spada u ozbiljnije planinarske izlete. Nezaboravne slike ovog ogromnog pašnjaka okupanog bojama kasne jeseni, nesigurne šetnje po zaleđenom jezeru dok led ispod vas skripuca, često poželimo da podijelimo…

 


Page 7 of 12

Broj posjeta

4997321
Danas3190