PK Pestingrad

Zaljubljenici u prirodu

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Izvještaji

Prokletije-Kolate, 10.09.2011.


Uspon na Prokletije je tradicionalno zahtjevna planinarska tura. Iako smo bili smješteni u dolini Grebaje, koja je po mjesečini u dolasku izgleda više nego čarobno, uspon na Kolate smo počeli iz Vusanja 1037 mnv. Statistika preuzeta sa GPS-a kaže da smo na vrh Dobra Kolata 2518 mnv bili poslije 7.30 sati penjanja a na susjedni Zla Kolata 2528 mnv pola sata kasnije. Sa prepješačenih 22 km i visinskom razlikom od skoro 1500 m, ova tura i u ovom godišnjem dobu, dakle bez snijega, spada u zahtjevnije planinarske ture, a koju je šteta propustiti. Ukupno aktivno vrijeme kretanja, dakle penjanja i spuštanja, je 8 sati. Sutrašnja posjeta Hridskog jezera na 1970 mnv, najvisočijeg crnogorskog jezera, bila je odmor za oči i noge.

 

Ivanova korita – Babina glava, 7.09.2011.Lagana noćna izletnička tura koju smo započeli u 18 sati i završili kako je bilo planirano u 23 sata na Ivanovim koritima. Sa prepješaćenih 11 km i visinskom razlikom od 400 metara,, spada u lakše ture koje djeluju sedativno i izuzetno su dobre pred spavanje. Poslije predivnog lovćenskog noćnog zraka, malo je teže odlučiti se za spavanje u Kotoru.

 

Hajla, 27.08.2011

Uspon na Hajlu iz planinarskog doma Grope je nezaboravan doživljaj bez obzira na godišnje doba. Hajla koja je najinteresantnija kada je prekrivena snijegom, svoje pravo bogatstvo pokazuje u zrelom godišnjem dobu kada se smjenjuju i prepliću borovnice, maline, jagode, ribizle, kao i veliki broj endemskih biljaka.
Pored Hajle posjetili smo i Derman Do te sa prepješačenih oko 25 km, opijeni šarenilom predivnih boja, nezaboravnim pejsažima, ovu planinarsku turu smo svrstali među najljepše ovogodišnje izlete. Kao takav svakome ga preporučavam, uz napomenu da za transport do planinarskog doma Grope koristi prevoz koji nudi domaćin, ukoliko nema visoki terenac sa reduktorom. Tradicionalna gostoljubivost domaćina je nezaobilazna kategorija.

 

Komovi, 13-14.08.2011Deveti po redu Memorijal “Vera Vincek i Pavle Bulatović” u organizaciji PSK Kom, okupio je po zvaničnim podacima 300 planinara iz Crne Gore.
Uspon na Vasojevićki Kom 2461 mnv, kako je i planirano, odrađen je u subotu 13.08.2011. godine sa Štavne kao polazišta.
U nedjelju 14.08.2011. godinje, sa iste polazne tačke, penjali smo susjedni Kučki Kom 2487 mnv, koji nije bio u zvaničnom programu memorijala. Na povratku sa ovog vrha posjetili smo Ljuban, katun Martinovića, što je ovoj turi dalo dodatnu draž uz nezaboravnu gostoljubivost našeg domaćina i frulaša Željka

 

Alpi, Jul 2011

Opet ona dvojica, članovi PK Pestingrad Ivan Perčin i Antonio Škanata bili su dio ekspedicije koja je krajem jula popela Alpske vrhove Kastor 4226 mnv i Gran Paradiso 4061 mnv. I pored vremenskih uslova koji su više ličili na zimske nego julske, tako da je penjanje zahtijevalo upotrebu dereza, cepina i penjanje u navezi, ova dva planinara su još jednom pokazala da za njih ne postoji visinskih granica.
Čestitke od svih članova kluba.

Više fotografija možete vidjeti u foto galeriji.

 


Page 9 of 12

Broj posjeta

4997148
Danas3017